
Spanac cu mamaliga si ou
Reteta de spanac cu mamaliga este ideala pentru cei mici. Se stie ca spanacul este extrem de sanatos deoarece contine multe vitamine: de la calciu, fier, pana la vitaminele A si C. De aceea ar fi bine sa fie introdus in alimentatia micutilor dupa varsta de 8 luni. Cu toate acestea, trebuie avut grija la cantitate si nu mai mult de 2-3 ori pe luna, asta din cauza acidului oxalic. Acesta se pare ca impiedica absorbitia calciului si a magneziului si favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi.
Asta ca o paranteza, dar parerea mea – moderatia este cheia in toate, asa ca o mancarica de spanac si mamaliguta din cand in cand nu face altceva decat sa ajute pe bebe sa creasca mare si vanjos.
Sa ne apucam de treaba.
Ingrediente:
o mana zdravana de spanac
1 catel de usturoi
1 lingura bulion de casa( optional)
1 ou ( optional)
1 lingurita ulei de masline
1 lingura rasa malai
100 ml apa
Spanacul se spala temeinic in mai multe ape, chiar frunza cu frunza ar fi bine pentru a inlatura orice urma de praf . Se rup eventualele codite si nervuri. Eu de obicei folosesc pentru copilas baby spanac, este mult mai fraged si crud.
Se fierbe pentru 2 -3 minute, se scurge si se toaca.
Usturoiul se curata si se marunteste foarte fin. Se pune la inabusit usturoiul cu uleiul de masline si putina apa, se adauga si spanacul, iar dupa 1 minut puneti bulionul si amestecati bine. Se mai lasa inca 2-3 minute si se trage de pe foc.
Separat se pregateste mamaliga. 100 ml apa se pune la fiert, iar cand clocoteste se adauga malaiul si se amesteca energic pentru a nu forma cocoloase. Se fierbe in jur de 5-7 minute, in functie de malai.
Oul se fierbe tare, adica 10 minute din momentul in care fierbe apa.
Se pune mamaliga intr-un bol, peste mamaliga punem spanacul si radem oul pe deasupra. Merge si numai galbenusul daca albusul nu a fost introdus sau chiar putem omite oul.
Pofta buna si bebei gurmanzi!