Placinte cu branza dulce si stafide

Placinte cu branza dulce si stafide

Și… la cererea mai multor mamici de gurmanzi pofticiosi si mancaciosi, va aduc astazi in prim plan niste placinte cu branza dulce si stafide sau poale-n brau cum le mai zice. Sunt de o bunatate iesita din comun. Nu ca vreau sa ma laud, dar pe cuvant ca nu stiu cand s-au terminat. Mai ales ca le-am facut micute, cat sa poata fi tinute in manuta si de catre super-gurmandul de prin partea locului😀

Eu am preferat combinatia de branza dulce cu stafide , dar merg la fel de bine si cu alte umpluturi: branza si marar, branza si cozi de ceapa verde, cu ciuperci, cu legume, cu varza si marar. Depinde de gustul si imaginatia fiecaruia.

Ingrediente:
500 gr faina alba
15 grame drojdie proaspata
1 lingurita zahar
200 – 250 ml lapte
250 gr branza de vaci
3 oua
1 mana de stafide

Intr-un bol mare cerneti faina si dati deoparte.

Urmeaza sa pregatiti maiaua. Intr-un castronel amestecati drojdia cu zaharul pana cand devine lichida si adaugati putin lapte cald, cam 20 ml. Laptele sa fie cald, nu fierbinte, foarte important acest aspect.
Adaugati putina faina (2-3 linguri) si omogenizati bine cu un tel ca sa nu fie cocoloase. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai grosute.
Acoperiti cu folie alimentara si lasati la crescut la caldura.

Cand maiaua este bine crescuta, faceti o gropita in mijlocul vasului cu faina si puneti-o acolo. Incepeti si framantati aluatul pentru placinte adaugand cate putin lapte caldut pe care l-ati amestecat cu un ou.
Framantati foarte bine pana cand aluatul se desprinde de pe maini si de pe peretii vasului. S-ar putea sa mai trebuiasca putin lapte, depinde de calitatea fainii. La final va trebui sa aveti un aluat elastic si nelipicios.
Lasati la crescut acoperit cu un prosop curat pana cand isi dubleaza volumul.

Intre timp se poate pregati umplutura. Bateti bine un ou si amestecati-l cu branza de vaci si stafidele pe care ar fi bine sa le hidratati putin in lapte cald. Dar se poate si fara a fi hidratate. De asemenea, se mai poate pune si 1-2 lingurite cu miere sau alt indulcitor daca branza este mai acrisoara. Eu nu am folosit. Chiar am nimerit o branza foarte dulce, asa ca nu a fost nevoie.

Dupa ce aluatul este bine crescut, incepeti si modelati placintele. Impartiti aluatul in 2, apoi iarasi in 2 si formati suluri din fiecare sfert.

Taiati apoi cu un cutit bucati de aluat de marimea unei clementine, intindeti in foaie subtire, puneti in mijlocul o lingura de branza cu stafide si adunati marginile inspre centru. Sigilati bine in mijloc astfel incat sa nu se desprinda la copt.

Preincalziti cuptorul la 200 de grade cu incalzire sus-jos si ventilatie, apoi tapetati tava aragazului cu foaie de copt.

Puneti placintele formate in tava si mai lasati-le inca vreo 20 de minute sa creasca.
Ungeti-le apoi cu ou batut si bagati la cuptor in jur de 35-40 de minute sau pana se rumenesc frumos.

La placinte inainte! Sa aveti o zi frumoasa, gurmanzilor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *