Paine de casa cu seminte

Paine de casa cu seminte

Ingrediente:
1 kg faina
650 ml apa calduta
20 grame drojdie proaspata
3-4 linguri cu ulei de floarea soarelui
1-2 lingurite de sare
3 linguri cu mix de seminte( dovleac, floarea soarelui, in)

Inainte de a va apuca, toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, apa sa fie calduta, nu fierbinte.

Amestecati faina cu sarea si semintele si omogenizati. Opriti inainte 2 linguri cu faina.

In vasul in care urmeaza sa framantati painea veti pune apa si drojdia. Amestecati ca sa se dizolve drojdia, apoi puneti cele 2 linguri de faina deasupra. Lasati asa, fara sa acoperiti vasul 10-15 minute, timp in care drojdia va incepe sa lucreze. Veti observa niste bule de aer la suprafata apei, semn ca drojdia incepe sa se activeze.

Dupa cele 10 minute scurse, incepeti si adaugati faina in apa cu drojdie si amestecati. La inceput cu o lingura de lemn, iar cand aceasta nu mai face fata, cu mana.
Faina se va pune cate putina, iar la un moment dat, tot in timpul framantarii, veti adauga 1 lingura cu ulei din cele 3. Restul veti folosi mai tarziu.

Va rezulta un aluat elastic si lipicios pe care il veti pune la crescut intr-un vas curat uns cu putin ulei. Acoperiti cu un prosop si lasati la crescut 1ora intr-un loc ferit de curenti de aer.

Preincalziti cuptorul la 200 grade, programul cu incalzire sus-jos si ventilatie.
Tot acum veti baga in cuptor o tava cu apa. Aceasta va incepe sa fiarba, se va face abur, iar painea nu va avea coaja foarte groasa si tare, dar crocanta.
Ungeti cu ulei tava in care veti coace painea.

Presarati pe blatul de lucru faina si ungeti-va palmele cu ulei. Aluatul va fi lipicios si sa nu se lipeasca de maini.

Framantati inca 2-3 minute aluatul, apoi il modelati si il asezati in tava. Mai lasati sa creasca putin, crestati cu in cutit bine ascutit, apoi bagati la cuptor.

Lasati in primele 20 de minute tava cu apa in cuptor, apoi scoateti-o, micsorati temperatura de 190 de grade si lasati la copt alte 30-35 de minute.
In total, painea se va coace aproximatix 50-55 de minute.

Cand o scoateti, infasurati-o intr-un prosop curat si lasati-o sa se raceasca asa. Nu o taiati cat e calda, numai dupa ce se raceste.

Pofta buna, dragi gurmanzi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *