Paine cu maia si seminte

Paine cu maia si seminte

Waaaw, am descoperit reteta perfecta pentru painea de casa. Am facut de nenumarate ori, dar niciodata nu mi-a iesit asa bine: pufoasa la interior si coaja rumena si crocanta.
Va las reteta, neaparat, dar neaparat sa o incercati!

Ingrediente:
650 gr faina alba
150 gr faina integrala
300 ml lapte
150 ml iaurt cu 3.5 % grasime
2-3 linguri ulei de floarea soarelui
25 grame drojdie proaspata
2 linguri seminte de chia
2 linguri seminte de in
4 linguri seminte de floarea soarelui
1 praf de sare
1 lingurita zahar

Intr-un bol mare cerneti cele 2 tipuri de faina, apoi puneti sarea si semintele si amestecati-le pe toate.

Urmeaza sa pregatiti maiaua. Intr-un castronel amestecati drojdia cu zaharul pana cand devine lichida si adaugati putin lapte cald, cam 20 ml. Laptele sa fie cald, nu fierbinte, foarte important acest aspect.
Adaugati putina faina (2-3 linguri) si omogenizati bine cu un tel ca sa nu fie cocoloase. Compozitia trebuie sa aiba consistenta unei smantani mai grosute.
Acoperiti cu folie alimentara si lasati la crescut la caldura.

Cand maiaua este bine crescuta, faceti o gropita in mijlocul vasului cu faina si puneti-o acolo. Incepeti si framantati painea adaugand cate putin lapte caldut, iaurtul la temperatura camerei si uleiul de floarea soarelui.

Framantati pana cand aluatul devine elastic, dar pufos si se desprinde de pe maini si de pe peretii vasului. Nu trebuie sa fie lipicios. Daca este cazul, mai adaugati faina sau lapte, in functie de consistenta. Aici depinde de faina, cat este de uscata. De aceea s-ar putea sa mai fie nevoie de putin lapte sau chiar de putina faina, depinde… Oricum, nu puneti tot laptele dintr-o data.
Framantati bine inca vreo 15 minute, apoi acoperiti cu un prosop curat si lasati deoparte la caldura pana cand isi dubleaza volumul.

Cand aluatul este bine crescut, pregatiti cuptorul. Setati la 240 de grade, cu incalzire sus-jos si ventilatie si puneti o tava cu apa inauntru, in partea de sus.

Ungeti cu putin ulei de floarea soarelui o tava mare, modelati painea si mai lasati-o la crescut pana cand este aproape sus.

Dupa ce este frumos crescuta, cu un cutit foarte bine ascutit crestati-o in 2-3 locuri, oblic pe latime si bagati-o la cuptor.

In acest moment, apa pe care ati bagat-o in cuptor trebuie sa fiarba.

Lasati painea 20 de minute la 240 de grade, scoateti tava cu apa, apoi setati la 200 de grade, functia doar cu ventilatie si mai lasati-o inca 20 de minute.
Alte 10 minute la 190 de grade si scoateti din cuptor cea mai buna paine de casa cu maia si seminte.

Inveliti-o intr-un prosop curat si lasati-o sa se raceasca acolo.
Sfatul meu este sa nu o taiati cat este fierbinte, asteptati sa fie macar caldutašŸ˜€

Sa aveti pofta buna si bebei gurmanzi va doresc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *