Musaca de vita cu zucchini

Musaca de vita cu zucchini

Dintotdeauna eu am stiut ca musacaua este o mancare greceasca. Dar ce sa vezi? Musacaua este de origine arabeasca si inseamna servit rece. Traditional, musacaua este pregatita din straturi de carne tocata, de obicei de miel, alternate cu straturi de vinete sau cartofi.

In Turcia, alta poveste. Musacaua se pregateste din legume preparate la abur sau prajite care sunt amestecate cu carne tocata. Tot acest amestec este servit cu orez si iaurt.

In Balcani, mai gasim o varianta si mai interesanta: stratul de legume poate fi compus din dovlecei, cartofi si morcovi.
Cum s-ar zice: “cate bordeie, atatea obicee”.

Dar ce mai conteaza de unde vine si cum vine? Ideea este ca musacaua este buna, foarte buna, senzationala! Asa ca m-am gandit sa ii pregatesc si lui Matei, sa vada si el ce inseamna o bunatate de mancare, ceva ce nu a mancat niciodata in viata lui: musaca din carne de vita cu dovlecei.

Am ales varianta mai light, cu dovlecei in loc de cartofi. Nu de alta, dar cartoful in combinatie cu carnea este greu de digerat si pentru un adult, daramite pentru un stomacel asa micut, fie el si de gurmand.

Ingrediente:
200 gr carne tocata de vita
1 ceapa mica
1 morcov mic
1 patrunjel radacina
1/2 zucchini
2-3 rosii cherry sau bulion de casa
1 lingura ulei de masline
frunze de patrunjel pentru gust

Legumele se spala si se curata de coaja.
Ceapa o tocam marunt, morcovul si radacina de patrunjel le dam pe razatoare.
Zucchini il curatam de coaja si il taiem feliute subtiri.

In putin ulei de masline si aproximativ un pahar cu apa vom sota ceapa, morcovul si patrunjelul, dupa care adaugam carnea tocata si rosiile cherry taiate marunt.
Lasam la foc mic pana cand carnea este facuta destul de bine, in jur de 30 de minute. La final vom adauga si frunzele de patrunjel tocate.
Pe parcurs vom mai completa cu apa ca sa nu scada foarte tare.

Intre timp, incalzim cuptorul la 180 de grade.

Intr-un vas rezistent la caldura punem un strat de dovlecei, apoi amestecul de carne, iarasi un strat de dovlecei si dam la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute.

Pe deasupra eu nu am pus nimic. Dar daca doriti, puteti sa bateti un ou cu putina smantana si o lingura de bulion de casa si turnati acest amestec peste musaca. Ar fi cam mult din punctul meu de vedere si carne, si ou, si smantana. Dar daca sunt mamici care fac eventual pentru copilasi mai mari, atunci se poate.

Sau eventual mai puteti rade niste cascaval sau mozzarella cu 10 minute inainte de a scoate musacaua din cuptor. Asa parca e mai lejera treaba.

Va doresc pofta buna si bebei gurmanzi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *