Meniu 9 luni
Si iata-ne ajunsi repede-repejor la minunata varsta de 9 luni.
Bebe se simte bine, este vesel, mancacios si dornic sa incerce lucruri noi, nu-i asa? Haideti ca nu a fost greu pana acum, iar de la 9 luni totul devine floare la ureche😊 Unii bebelusi deja gestioneaza bine mancarea, inclusiv bucatele mici. Altii, din contra, prefera tot piureurile. Dar asta nu este o problema, nu intrati in panica. Au vreme sa se adapteze, asa ca nu ii fortati, lasati totul sa mearga de la sine. Indiferent care este reactia lui bebe, nu va suparati si nu ii fortati. Cu cat mama este mai stresata de ora mesei, cu atat bebe isi va da seama si nu va coopera. Daca sunteti toate zen si rabdatoare, nici nu o sa va dati seama ce repede a trecut timpul si ati crescut un bebe mancacios si dolofan😊
Eu in continuare am mers pe varianta de 3 mese pe zi.
La micul dejun preferam sa ii dau fructe in diverse combinatii, terciuri de ovaz cu fructe, iaurt cu fructe, branzica de casa cu fructe.
La pranz legume in diverse combinatii alaturi de proteina.
Iar la cina diverse budinci, chiftelute de legume, piureuri de legume sau fructe cu fulgi de ovaz, orz, hrisca, pancakes / clatite, cate o mancarica de legume fara carne. In general se vor oferi combinatii usoare, care sa nu ingreuneze digestia sau care baloneaza.
In privinta gustarilor, le-am introdus dupa varsta de 1 an. Dar daca aveti un bebe super-mancacios, puteti eventual dimineata la micul dejun sa oferiti ceva mai consistent: cate o budinca in care sa incorporati diverse fructe, o omleta cu legume, paste fierte in lapte cu piure de fructe, orez sau bulgur fiert in lapte vegetal sau animal cu diverse fructe proaspete sau deshidratate.
Se poate oferi si cate o bucatica din fructul preferat pe parcursul zilei, dar ideea este sa nu ii incarcati stomacelul cu 3 mese principale, iar la gustare sa ii oferiti tot ceva consistent.
In continuare sfatul meu este sa stati cat mai departe de sare, zahar, prajeli, mancaruri grase. Folositi alimente proaspete, gatiti pe cat posibil in ziua respectiva si zambiti de fiecare data cand aveti ocazia. 😊
Ramane doar sa va las un meniu orientativ pentru luna aceasta. In cazul in care aveti intrebari, vreti sa discutam mai multe, aveti nevoie de sfaturi sau orice altceva, nu ezitati sa imi scrieti.
Ziua 1 MDÂ : Mic dejun cu para si struguri
PÂ : Piure de legume cu oua de prepelita
Ziua 2 MD: Piure de banana cu seminte de chia
CÂ : Budinca de vanilie
Ziua 3 MD: Mar copt cu fulgi de hrisca
P: Piept de pui cu sos si piure
Ziua 4 MD: ciocolata bebelusului ( avocado, banana, carob) cu fulgi de migdale
C: Budinca de gris cu para si mango
Ziua 5 MD: Piure de struguri, pruna si kaki cu hrisca
Ziua 6 MD: Fulgi de ovaz cu fructe de padure
Ziua 7 MD: Piure de para cu carob
P: Dovlecel si dovleac placintar cu ou si gris
Ziua 8 MD: Piure de para, prune si kaki
Ziua 9 MD: piure de avocado, banana, nuca macinata
P: Ficatel de pui cu sos de legume
Ziua 10 MD: Piure de zmeura cu iaurt
Ziua 11 MD: Piure de fructe cu chia si stafide
P: Ficatel cu legume in papiota
Ziua 12 MD: Piure de mar cu kaki
Ziua 13 MD: Piure de dovleac si prune
P: Ciorba de perisoare din carne de vita cu leustean
C: Paste cu sos de broccoli si usturoi
Ziua 14 MD: Piure de fructe cu fulgi de cocos
P: Pulpa de pui cu ardei copt si smantana
Ziua 15 MD: Piure de mar copt cu mix de seminte
C: Cartofi copti cu sos de avocado
Ziua 16 MD: Fulgi de grau spelta cu mango
P: Barcute din dovlecel cu legume
C: Budinca de cus cus cu piersici
Ziua 17 MD: Iaurt cu fructe de padure
P: Mancarica de zucchini cu morcov si iaurt
C: Supa crema de morcov cu portocala
Ziua 18 MD: Piure de kaki si mango cu branza de vaci
C: Supa crema de conopida cu turmeric
Ziua 19 MD: Piure de para si kaki cu fulgi de ovaz
Ziua 20 MD: Fructe caramelizate cu migdale
P: Supa crema de naut cu drojdie inactiva
C: Quinoa fiarta in lapte cu piure de zmeura
Ziua 21 MD: Piure de banana, mango si kiwi
P: Supa de pui
C: Stelute cu ciocolata si zmeura
Ziua 22 MD: Piure de avocado cu para caramelizata
C: Budinca in 2 culori cu zmeura si banana
Ziua 23 MD: Fulgi de hrisca fierti in lapte cu carob fructe si seminte
P: Paste cu legume si parmezan
C: Gogosele la cuptor cu iaurt si piersica
Ziua 24 MD: Crumble cu mango si fulgi de hrisca
C: Prajitura cu mere si fulgi de migdale
Ziua 25 MD: Sarlota de ciocolata cu zmeura
P: Quinoa cu broccoli si usturoi
C: Budinca de cartofi cu spanac
Ziua 26 MDÂ : mar la cuptor cu stafide si nuca macinata
P: Bulgur cu sfecla rosie si mozzarella
C: Fulgi de mei fierti in lapte cu fructe de padure
Ziua 27 MD: gutuie, para, banana cu fulgi de cocos
P: Pulpa de pui cu piure de pastarnac
Ziua 28 MD: piure de fructe de padure cu iaurt si fulgi de migdale
C: Chiftelute de naut cu zucchini
Ziua 29 MD: piure de dovleac placintar la cuptor cu stafide si goji hidratate
P: Budinca de cus cus cu dovlecel
Ziua 30 MD: budinca de chia cu zmeura ( 1 lingurita rasa de seminte de chia se hidrateaza peste noapte in aproximativ 200 grame iaurt ; se adauga zmeura inainte de servire)
P: Crochete de orez cu mozzarella
C: mamaliga cu iaurt si branza de vaci