Gris cu lapte si dulceata de portocale

Gris cu lapte si dulceata de portocale

Este vorba despre o bunatate! Noi am facut reteta de cateva ori pana acum si de fiecare data a avut succes.

In plus, dulceata de portocale se pastreaza cateva zile la frigider, intr-un borcan inchis bine, asa ca veti putea sa o folositi si cu alte ocazii.
Puteti sa o adaugati si pe niste briose sau chiar pe paine prajita cu unt, daca aveti copii mai marisori.

Ingrediente:
200 ml lapte
2 linguri cu gris
2 portocale
2 smochine (optional)
1 lingurita carob

Prima data ne vom ocupa de dulceata de portocale.

O portocala o curatam de coaja, inclusiv de pielita alba deoarece la fiert aceasta va deveni amara, apoi o taiem cubulete.
Cealalta portocala o vom stoarce, iar sucul obtinut il vom pune peste cubuletele tocate anterior.

Punem la foc mic, amestecand din cand in cand, avand grija sa nu se lipeasca de fundul vasului.

Lasam sa fiarba in jur de 30 de minute, timp in care mai puteti adauga foarte putina apa daca zeama a scazut.

Smochinele tocate se adauga si ele cu 15 minute inainte de a stinge focul. Acestea au rolul de a indulci preparatul. Daca aveti niste portocale foarte dulci, atunci nu mai este nevoie sa puneti si smochinele, ramane la latitudinea fiecareia.

La final va rezulta o dulceata foarte aromata pe care o puteti pastra la frigider 2-3 zile intr-un borcan inchis ermetic.

Se poate adauga si un praf de vanilie sau scortisoara pentru aroma. Eu nu am folosit, mi s-a parut suficient de aromata.

Pregatim acum si grisul cu lapte.

Punem laptele la fiert, iar cand incepe sa clocoteasca adaugam grisul in ploaie, amestecand energic sa nu se formeze cocoloase. Lasam sa fiarba 4-5 minute, depinde de grisul pe care il folositi.

Lasati cateva minute sa se racoreasca, il puneti intr-un bol, adaugati putina dulceata de portocale, apoi presarati carob.

Sa aveti pofta buna si bebei gurmanzi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *