Gnocchi cu unt si busuioc

Gnocchi cu unt si busuioc

E drept ca nu am mai fost de multa vreme in Italia, asa ca am adus Italia la noi in farfurie. Pentru astazi am pregatit o portie zdravana de gnocchi cu unt si busuioc de toata bunatatea. Bine, nu sunt ei cei mai frumosi, nu sunt nici egali ca dimensiune, dar sunt home made, cum s-ar spune 😀

Gnocchi sunt de fapt niste galuste mici si pufoase care se fac, in mod normal, din cartofi albi fierti in coaja, faina si ou. Se face un aluat din cele mentionate, apoi din aluat se formeaza mici rulouri si se taie bucatele care se pun la fiert.

Bine, dar asta e o reteta comuna. Eu am vrut sa fac ceva mai deosebit, asa ca i-am facut din cartof dulce. Si ca sa fie si mai aparte, am adaugat si un mar.

Va spun ca asa de buni au fost, ca nu am apucat sa spun gnocchi, ca au si fost gata infulecati de micul gurmand.

Ingrediente
1 cartof dulce mic
1/2 mar ionatan
1 galbenus
3-4 linguri de faina
un cub de unt
busuioc

Incingeti cuptorul la 180 de grade.

Cartoful se spala si se pune la copt in jur de 40 de minute. Este facut in momentul in care este moale la atingere. Poate fi si fiert, dar copt, pe langa faptul ca este mai dulce, nici nu se imbiba cu apa. Coaja cartofului dulce este mult mai subtire decat a celui normal si se poate sparge la fiert.

Marul ionatan se pune si el la copt, dar dupa vreo 15 minute de cand am bagat cartoful. Asta pentru ca se coace mult mai repede.

Dupa ce avem cartoful si marul coapte, se curata de coaja si se paseaza cu furculita. Lasam piureul astfel obtinut sa se raceasca bine si incorporam galbenusul.

Dupa aceea incepem si punem faina pana cand avem un aluat bine legat, dar totusi moale si pufos.
Ca si regula de baza, se pune faina cam 25-30% din cantitatea de cartofi. Adica daca avem 1 kg de cartofi, de exemplu, vom pune in jur de 250- 300 de grame de faina. Asta este regula pentru gnocchi din cartofi albi fainosi. Avand in vedere ca acum folosim cartof dulce, care este mai apos si mai punem si mar, s-ar putea ca aluatul “sa ceara” mai multa faina. Eu am avut un cartof foarte mic si marul a fost si mai mic 😀, asa ca am folosit 4 linguri cu faina.

Dupa ce aluatul este bine legat, rupem bucati pe care le facem suluri pe masa pudrata cu faina si din acestea taiem cu cutitul cat de mari vrem sa avem gnocchi.
Ii lasam putin deoparte, punem o oala cu apa la foc, iar cand aceasta clocoteste, punem bilutele noastre la fiert. Sunt gata dupa vreo 2 -3 minute, atunci cand se ridica la suprafata.

Intr-o alta craticioara vom topi rapid un cub mic de unt, dar atentie, nu trebuie incalzit foarte tare. Nu vrem sa prajim gnocchi, untul se lasa fix pana devine lichid. Punem gnocchi peste unt, invartim astfel ca toate bucatelele sa fie stropite cu unt si presaram busuioc.

Parca este putin mai mult de lucru decat la celelalte retete cu care v-am obisnuit, dar credeti-ma ca merita. Sunt asa de aromati, incat bebe nu o sa se mai opreasca din mancat.

Pofta buna si bebei gurmanzi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *