Ficat de pui la cuptor cu piure de mazare si conopida

Ficat de pui la cuptor cu piure de mazare si conopida

Cred ca toate mamicile stiu cat de benefic este ficatelul pentru sanatatea celor mici, acesta fiind o excelenta sursa de fier. Teoretic, toti copiii au la nastere o rezerva de fier preluata de la mama, rezerva care in jur de 5 luni incepe sa se termine. Asadar, trebuie suplinita prin alimentatie aceasta carenta.

Din cate am citit, ficatul poate fi introdus in jur de 8-10 luni, dar nu inainte de a introduce galbenusul si carnea. Eu personal l-am introdus pe la 9 luni si nu il pregatesc foarte des. Adica de 2-3 ori pe luna mi se pare suficient.

Un alt aspect important de luat in considerare, ficatul ar fi bine sa fie dintr-o sursa sigura: de la bunici, matusi, cunoscuti si asa mai departe. Acuma, daca nu avem de la cine sa luam, sfatul meu este sa cumparati intotdeauna ficat proaspat, adica nu din acela congelat. Iar ca si aspect, culoarea ficatului trebuie sa fie rosu inchis, lucios si ferm la atingere.
De evitat ficatul care prezinta pete galbene, maro sau chiar verzi. Ma refer aici la ficatul de pui, doar acesta se poate introduce asa devreme. Cel de vita si de porc se dau mult mai tarziu.

Pentru astazi am pregatit la pranz un delicios ficatel de pui cu piure de mazare si conopida de sa te lingi pe degete si alta nu.

Ingrediente:
1 ficat de pui
1 catel de usturoi
o mana mazare
3 buchetele de conopida
1 lingurita ulei de masline
1 cub mic de unt (optional)
cimbru si busuioc pentru aroma

Preincalziti cuptorul la 180-190 de grade.

Spalati ficatul de pui bine in apa rece, apoi puneti-l intr-un vas termorezistent, stropiti cu putin ulei de masline, condimentati cu cimbru si usturoi tocat, acoperiti cu apa si bagati la cuptor pentru vreo 30 de minute.
Puteti sa puneti si 2 linguri de bulion de casa ori o rosie taiata cubulete. Eu de data aceasta nu am folosit.
Verificati din cand in cand si mai stopiti cu sosul format ca sa nu se usuce.

Intre timp pregatiti si legumele. Acestea se spala si se pun la fiert la abur sau in apa. Eu inca mai pregatesc majoritatea piureurilor la abur. Mi se par mult mai gustoase asa. Legumele isi pastreaza mai bine nutrientii si parca piureul are alt gust.
In momentul in care sunt fierte, se paseaza bine cu blenderul si se adauga untul si busuiocul.

Atentie la mazare, prezinta risc de inec. Daca aveti copilasi mici, verificati bine inainte sa nu ramana boabe de mazare neblenduite.

Ficatelul este gata, piureul verde si aromat la fel. Nu va ramane decat sa strigati: La masa! Si vedeti ce se intampla.

Pofta buna si bebei gurmanzi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *